Egy kis történelem...

Sokan nem is hinnék, hogy hazánkban mintegy húsz éve, a PC forradalom hajnalán az első alkalmazások HR közeliek voltak. Igaz, ezt a szót még nem nagyon ismertük akkor. Feltéve, ha a bérszámfejtést HR közelinek tekintjük, erről megoszlanak ugye  a vélemények, később még részletesebben foglalkozok a kérdéssel. Sok, főleg nagy létszámú vállalatnak egyre nagyobb gondot okozott a rengeteg adat manuális kezelése, és természetesen számos hibalehetőséget is rejtett magában. Ezért kezdetben néhány cég, amely megengedhette magának, beruházott egy akkor milliós értékű személyi számítógépbe, aminek tudása, sebessége nagyságrendekkel marad el mai társai mögött, megbízott egy csillogó szemű ifjú titánt, és elkészültek az első bérszámfejtő szoftverek.

Elterjedésükhöz egyaránt hozzájárult, hogy akkoriban vezették be a személyi jövedelemadót, és persze a gépek árai is csökkenni kezdtek, nem utolsósorban státuszszimbólummá vált, hogy egy vállalatnak legyen saját számítógépe, sőt számítógép hálózata.

Emlékszem, hogy akkoriban a cégvezetők ragaszkodtak hozzá, hogy a szobájukban legyen a szerver... Mégiscsak az a központ :)


Akkoriban szenzációszámba ment a gép gyorsasága, amint a bérlistát a mátrixnyomtatón kipötyögi. És evés közben jön meg az étvágy, ha már bérszámfejtés, ahol a dolgozó adatai úgyis ott vannak, akkor szabadság-nyilvántartás, munkaszerződés készítés, stb. Így a feladatok elkezdtek szaporodni és a személyzetis (ma HR generalista) asztalára is került egy gép. A folyamat végét(?), eredményét mindnyájan látjuk, érzékeljük.



A bejegyzés trackback címe:

https://vpsgroup.blog.hu/api/trackback/id/tr961698666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.